press release

14.05.09

Акция „Чиста Беглика"

 

 

От 12 до 14 юни сдружение „Байкария" организира акция „Чиста Беглика" за почистване на крайбрежието на язовир Голям Беглик - община Батак, Западни Родопи. Районът на действие ще бъдат защитените местности Самодивска поляна, Чатъма и Батлъбоаз. Инициативата е провокирана от желанието на „байкарийците" за постигане на устойчиво развитие в района на областта Беглика. Партньори на проявата са РИОСВ - гр. Пазарджик, РУГ - гр. Пазарджик и община Батак.

Така се постява началото и на теренните работи преди започването на второто издание на Беглика Фест (5 - 9 август) - фестивалът, съчетаващ музика, спорт, арт и еко прояви, свързани с пълноценното общуване с природата.

Желаещите да се включат е необходимо да имат подсигурени средства за бивакуване и храна. Сдружение „Байкария" осигурява необходимите чували и ръкавици. Районът на язовир Голям Беглик не се обслужва от обществен транспорт, поради което е необходимо участниците сами да се придвижат до мястото на почистването.

 

 

Програма на събитието:

12 юни - 09.00 ч. Сборен пункт - къмпинга в местността Самодивска поляна, разположен на 1 км западно от стената на язовир Голям Беглик. Разпределение на групите, разяснения и транспортиране до местата за почистване. Установяване на палаткови лагери и начало на почистването.

13 - 14 юни. Почистване на териториите и извозване на събраните отпадъци.

Заповядайте!

 


 

15.08.08


Беглика фест показа модел за устойчиво поведение

Сред борови иглички, прохладата на язовир Голям Беглик, лъчите на родопското слънце и не малко количество кал първото издание на Беглика Фест показа, че е възможно да живеем в хармония с природата, макар все още да ни е трудно. Седмица след приключването на феста все още отзвучават звуците на хора и птички, свирните на майстор Колю, подрънква сготвеният от Мерудия "Боб в гърне". Още помним вълнуващото мокро изпълнение на Уикеда и несъмнено - концерта на Теодосий Спасов. Някои може би се изплашиха, че с врявата сме прогонили глухаря, но неговите местообитания са на 10-15 км от пространството на феста.

Беглика Фест показа, че природоопазването е възможно, че в България има млади хора, за които активният легинг и безспирният биринг не са единствените спортове, които могат да се практикуват в планината. Светлинка в тунела има, въпреки че все още палехме огньове на непозволени места, а разделното изхвърляне на отпадъците се оказа задача, непосилно тежка.

Беглика Фест издържа теста за икономически самоиздържащ се фестивал, в който основният ресурс се оказа трудът на доброволците и желанието на младите хора да направят нещо истинско и да запазят природата чиста. Затова благодарим:

1. най-вече на всички, които се включиха в подготовката и организацията на фестивала - кой с каквото може, а също и на всички хора, които си купиха фланелки на феста.
2. на партньорите ни от община Батак, Полски институт - София, Graffiti Studio, магазини "Стената", Makalu Sport и Parodia, "Загорка" АД, хотел "Сезони", RAM Bikes, Екобулпак АД и ЕкоКомпост, Европейски екологичен фестивал и Future Shorts, Програма Младеж.
3. Благодарим на медийната подкрепа на сп. Едно, gorichka.bg, clubevents.info, радио RFI и JAZZ FM, както и на всички медии и журналисти, които станаха съпричастни към идеите на Беглика Фест.

Какво предстои оттук нататък?
През есента т.г. на екран ще видите филм за фестивала и ще чуете музикално парче.

До тогава: спортувайте, лудувайте, палаткувайте и не забравяйте, че "волни сред природата" е не просто усещането да се чувстваш щастлив и свободен по поляните и моретата. Това е нашето задължение към природата да я опазим същата!

До следващото издание на Беглика Фест, когато вече ще има и изпълнители от другите балкански страни!

 

 

От организаторите

 

За допълнителна информация:

Галина Дъбова: 0898 881 553

beglika@gmail.com

 

 

 

l

 

AttachmentSize
bannerBeglika_160x160.swf30.42 KB
bannerBeglika_500x100.swf30.77 KB
bannerBeglika_600x100.swf30.51 KB
beglikaFest_v02.mp31018.23 KB
plakatBeglikaFreeFEST_400.jpg226.79 KB
plakatBeglikaFreeFEST_500.jpg321.05 KB
BeglikaFEST_press_release30.07.doc1.01 MB